Flytta med hund och katt

Att byta bostad när man har husdjur kan göra en extra stressad. Man är nervös över hur flytten ska gå för ens katt eller hund. Och många frågar sig hur man kan göra flytten lättare för sina husdjur. Här får du några konkreta tips. 

Katt

Katter är känsligare och mer nervösa än hunder, generellt sätt. Man lär så klart känna sitt husdjur och det finns individer som visar motsatt beteende. Men även om din katt är full av självförtroende kan en flytt vara jobbig och stressig för katten. 

Om det är möjligt ska katten lämnas utanför flytten. Även om det betyder två nya boenden under kort tid, kan katten vara mer avslappnad hos en din kompis eller förälder under flyttdagarna istället för att vara i huset medan man bär omkring kartonger och städar. 

Om du inte har möjlighet att flytta katten kan den få bo i sovrummet under flyttdagarna. Ställ in transportväskan till katten, matskål, vatten, kattlåda och klösträd i sovrummet och när det är dags att flytta sovrumsmöblerna kan katten få bo i buren så den inte springer ut eller gömmer sig någonstans. Om möjligt är det bra med en större transportväska där katten kan röra sig och ordentligt. Det finns flera varianter, både mjuka väskor och plastburar som är lite mer tålig. 

Du kan använda Feliway i det nya hemmet för att lugna katten, det är en doftfri hormon som sänker stressen hos katten. Denna ska man installera i sovrummet några dagar innan ni flyttar in. Packa upp sovrummet först, ställa in alla kattsaker igen och håll dörren stängd medan ni packar in resten av bohaget. 

Katten kan gömma sig i några dagar och vara lite mer skygg tills den är bekväm i sitt nya hem. Om du har en utekatt ska katten hållas inne i några veckor. Bara när du ser att katten fått tillbaka sin personlighet kan du släppa ut katten igen. 

Hund

En hund är lite mer tålig men kan också bli obekväm i flyttkaoset. Det kan vara bättre om hunden bor någon annanstans under de sista dagarna så man kan koncentrera sig fullt ut på flytten. 

Åk gärna till området dit ni ska flytta och ta en promenad med hunden där. Ta tid för en lekstund och lite godis så hunden accossierar platsen med något roligt och blir van med dofterna i det nya området. 

Motstå frestelsen att köpa en ny hundsäng och leksaker för att inviga flytten. Hunden har många dofter och trygghet kopplad till sina gamla saker och de borde följa med till det nya hemmet. 

Väl på plats ska hunden få utforska hemmet i sin egen takt. Ta gärna några dagar ledigt från jobbet eller passa in flytten på en helg så du kan spendera lite extra tid med ditt husdjur och stärka deras självförtroende. 

Det är svårt att hålla nere stressnivåerna när bohaget ska packas upp, men försök att ta er tid att göra detta. Hunden är expert på att läsa av när husse eller matte är stressade och det stressar upp hunden, vilket kan leda till oönskvärt beteende. Bestäm att ni packar upp ett rum i taget och se hur hunden reagerar. Blir det jobbigt kanske man får välja några kartonger om dagen istället.