Aktivera hunden på rätt sätt

Alla hundar behöver aktiveras för att må bra. Men olika hundar har olika behov. Vissa hundraser, som de flesta jakt- och draghundar, behöver främst mängder av motion medan andra hundraser behöver mer mental stimulans. En hund som inte aktiveras tillräckligt kan bli nedstämd och frustrerad, och kommer sannolikt att börja ägna sig åt oönskade aktiviteter för att få stimulans.

Lek och lär

Leksaker är inte bara till för avkoppling och skoj, även om de kan vara det också. Leksaker är också hjälpmedel för hundens lärande. Att öva apportering tränar hunden i att vara uppmärksam på dina rörelser, och att lyssna till kommandon. Att gömma föremål och öva på sök är en annan rolig och givande aktivitet för hunden.

Förutom de vanliga leksakerna, som kan användas till flera olika ändamål, finns också särskilda aktivitetsleksaker. Det är leksaker som utmanar hundens mentala förmåga, och belönar den med en godisbit när den gjort rätt. Hos Häromi.se finns både aktivitetsleksaker och bollar, rep och annat skoj för hunden.

Aktiviteter utan leksak

Det finns också många sätt att aktivera hunden utan leksaker. Att redan tidigt vänja sin valp att gå i koppel gör att du snart kan avancera till att lära den följa med i skidspåret eller på cykelturen. Det är perfekt för motionskrävande hundar, samt ger dig som hundägare trevligt sällskap i motionsspåret!

En annan aktivitet som hundar kan läras upp i är svampletning. Tryffelhundar är ju känt, men numera kan man också gå kurs i att leta kantareller! Det ger hunden både motion och tränar dess spårningsförmåga. Vill du träna kantarellsök på egen hand?

Det finns också ett antal hundsporter att ägna sig åt om du har en hund som gillar att följa kommandon. Agility är populärt, liksom olika apportsporter och lydnadsövningar. Svenskakennelklubben.se anordnar en mängd olika tävlingar tillsammans med lokala hundklubbar.